Jumaat, 15 April 2011

HINDI...

 gambar ehsan google

kenal x?? mesti sume org kenal kan?? heheheeee
ingat lagi x citer yg prnah meletup satu ketika dulu....??
sy smpai skrg masih ingat jln citernya...
pada awalnya sy nie bkn minat sgt dgn cite hindi...
dek kena penangan KKHH.... terus buat hati sy jatuh cinta dgn filem2 hindi
pada masa tue riuh kat sek dok brcerita pasal KKHH....
itu yg buat sy nak tgok sgt citer hindi....
kalau x silap tahun 1998.... masa tue hati sy trtanya2... sedap sgt ke??
sampai sume dok brcerita... maklumlah rumah sy masa tue xde vcd
nak ke panggung jauh skali....
x sabar nk tunggu mkcik balik dari POLISAS...
mkcik hbis belajar bawa blik komputer..
apa lagi ..... trus suruh mkcik pasang..
 sy sanggup bersengkan mata ngadap pc...
semata2 nak tgok kuch2 hota hai... 
walaupun xde senikata.. mata nie tetap ngadap pc..
sume org dah tido.. tnggal sy sorang diri. dlm kegelapan hanya bercahaya pc....
tak disangka air mata berjujuran mmbasahi pipi
mnangis sampai teresak2 sedih... heheheeeee
mata bengkak jgn ckp la... sampai pagi mata tue bengkak...

ehsan dari google
lpas pada tue minat tuk tgok citer hindi...
jgn ckp.. pantang de cd.. mesti beli....
skrg nak tgok citer hindi dah xde masa.....
anak2 makin membesar......
citer hindi tolak ke tepi.....

AYAM GORENG MAMAT


ayam goreng ala mamak

ayam tu perap dgn lada sulah...
bwng merah, bwg putih n halia dtumbuk...
serbuk kari ikan, kicap pekat n daun kati dan gula

ayam yg dperap goreng jgn garing sgt... nanti keras.. toskan..
masukkn seikit minyak
tumis daun kari sampi naik bau...
masukkn bhn yg dtumbuk+gula
masukkn ayam yg telah dgoreng n gaul sebati
taburkn serbuk kari secukup rasa
goreng sekejap sblum masukkn kicap pekat....
tnggu smpi masak...


AYAM BOMBAY


AYAM MASAK BOMBAY

1 KG KEPAK AYAM
2 BIJI BAWANG BESAR
5 ULAS BAWANG PUTIH
2 INCI HALIA
1 SENDOK CILI KISAR
3 SUDU BESAR KICAP MANIS
3 HELAI DAUN KARI
2 BATANG SERAI DITITIK
1 SUDU TEH LADA SULAH/PUTIH

CARA NYA
KISAR BAWANG, BAWANG PUTIH DAN HALIA.
PERAPKAN KESEMUA BAHAN TERSEBUT DENGAN KEPAK AYAM SELAMA 1/2 JAM.
PANAS KAN KUALI, MASOKKAN AYAM DAN KESEMUA BAHAN YANG DIATAS.TUTUP KUALI, MASAK DENGAN API KECIL SEHINGGA PEKAT JANAGN DILETAK AIR...AYAM ITU SENDIRI AKAN MENGELUARKAN AIR DENGAN SENDIRI NYA..BUBUH GARAM DAN PERASA..SETTLED!


KEK SPAN


bhn:
1cwn gula
1cwn air panas
2sudu mkn butter/marjerin
-gula di masak atas api perlahan hgga keperangan...pastu masukkn air panas perlahan2 tutup api..masukkn butter..sejukkn

bhn kek
1 cwn tepung gandum
1cwn susu pekat
4bj telo
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen

-ayak tepung dan soda bikarbonat bersama...
-pukul /mixer telo hgga kmbang
-masukkn pula susu pekat pukul lg hgga kmbang.dan masukkn esen
-masukkn bhn ayak td..pukul lg.
-masukkn gula hangus td klu berketul tapis adunan..kacau sebati..
-perapkn 4jam dlm bekas itu juga...tutup sms perap
-dh 4jam gris loyang ngan butter dan tuang adunan
-bakar 40minit..suhu 16c..api bwh only
oven bulat butterfly bakar 20minit ..dan tutup suis..biarkn kek di dlm oven..selama 10minit agar ia masak ngan haba shj..
kuarkn kek dan restkn 10minit..baru potong

p/s:tudung bekas adunan,perap 4jam tanpa buka penutup...jgn gatai nk jenguk2 tau! terbantut proses nya nnti...br jd sarang




KEK COKLAT MOIST


-1 cwn gula pasir
- 1 cwn serbuk koko
- 1 cwn susu cair
- 1 cwn susu pekat
- 1 cwn minyak masak

semua bhn di atas dgaul sebati dan masak atas api prlahan
*** rehat kan skjap bila bhn dh sebati

B---
- 3/4 tpung gndum
- 1 sudu kfc tpung bikarbonat
- 1 sudu kfc baking powder
*** semua bhn ni di ayak

C---
telur 4 biji d blender

satukan bhn B dan C ke dalam bhn A secara berselang seli..... dan gaul mnggunakn senduk je
 bila dah sebati masukkn kdalm loyang yg telah di sapu minyak
kukus dlm 45 ke 55 minit
cucuk ngan lidi utuk test masak ke tak.....

p/s loyang kena panas dahulu sblum msukkn adunan kek

topping
1/2 cwn koko
1/2 cwn gula
1/2 cwn butter
1/2 cwn air
1 sudu susu pekat

masak api perlahan shngga likat

PUDING RICH COKLAT


puding choc.... memang sedap. kaya rasa coklatnya....

1/2 cwn serbuk koko
1 cwn gula
1/2 cwn susu tepung
1/2st garam
41/4 cwn air
1/2 sudu esen vanila
3 sudu butter
1 paket serbuk agar2

--campur kesemua bhn kcuali butter dan kacau shingga mndidih
-- masukkn butter kacau pekat
-- angkat dan masukkn ke dlm loyang atau acuan yg di sukai....
Publish Post

TRIFFLE


triffle puding....

lapisan bawah
-- kek coklat @ swiss roll @ twiggis (sy guna kek coklat)
-- buah koktel @ longan @ apa sja buah y jadi pilihan

**kek dipotng an disusun kedlm bkas...
**air buah disiram diatas kek yg telah dpotong

utk kastard
-- 1 cwn tepung kastard
-- 21/2 cwn air
-- 1 cwn gula
-- 1 cwn susu cair
-- sedikit esen vanila

** semua bhn dimasak hingga pekat
**setelah masak aka pekat, tuangkan keatas kek yg disusun tadi....
**lpas tue tabur buah cmpur di atasnya....

utk jelly
... proses ni harus dlakukn dgn cepat sbb tpung kastad cpat keras... takut nanti jelly ngan kastard x lekat ....

--5gm jelly powder
--400lter air
--1/2 cwn gula
-- nak letak pwarna pun blh... sy guna pwrna merah strobry

** masak jelly hingga mndidih
**kmudian sendukkn keats kastard yg dh becampur buah hngga penuh
**simpn dlm peti ais hingga sejuk

utk sos kastrd
-- 1 cwn susu sjat
-- 1 cwn air
-- 3/4 cwn gula
-- sedikit esen vanila
-- 1 sudu bsar tpung kastard....

*** masak hingga mndidih diatas api yg sederhana....

bila nk mkn potong triffle n siram la dgn sos kstrd tu.... mmmmm yummmiiiiiii


PUDING ROTI


resepi......
-- 4 kping roti sapu mentega
-- 450ml susu segar/susu cair
-- 3 biji telur
-- 25gm gula
-- 1 sudu besar tpung kastard

== potong roti sesuka hati dan susun dlm loyang
== panaskan susu di atas api, jgn smpai mndidih
== pukul telur dan gula sampai kembang dan masukkn susu yg telah di panaskn tadi
== masukkan tepung kastard dan kacau sebati
== tuang campuran ke atas roti...
== biar selama 15 minit, supaya roti kembang.
== bakar 20 ke 30 minit suhu 180....

UDANG KENA BELIT



udang kena belit maggie... mmm sedap.
x cukup... baru je lpas mkn...

30/01/11

ingat hari ni nk kuar.. p dari pagi hujan lebat x bhenti.... x jadi le... nk jalan2, ayam baru je kuar dari peti.... masih beku.. huhuuu
lpas tu tgok ada udg.. apa lagi. buat lah udg kena belit maggie... .. senang mudah n cepat...

1 bungkus maggie
7 ke 8 ekor udang dbuang kulit... tggal kat ekor je sikit
serbuk lada hitam
rempah maggie

maggie direbus jgn putuskn n toskn...
gaul udg bersama serbuk lada hitam n sedikit rempah maggie...
maggie yg tlah dtoskn pun gaul juge dgn sdikit rempah maggie n serbuk lada hita...
lpas tu amik maggie belit la kat udg tue...
buat sampai udg n maggie habis
goreng dlm minyak panas yg agak banyak sedikit....

rempah maggie jgn guna terlalu bnyak... takut masin

ROTI BUTTER PRAWN


Bahan nya
6 sudu makan penuh butter
...12 -15 keping roti gardenia(dipotong/gunting 4-6)
500gm udang sederhana dikopek kulit nya, cuci bersih, dan ditos kan.
4 tangkai daun kari
4 ulas bawang putih dicincang halus
1 labu bawang besar, dihiris/mayang halus
2 batang lada merah, buang biji nya dan dihiris serong
3 biji telor dipukul sebentar(macam nak buat telor dadar)

Cara nya
Masok kan mentega kedalam kuali,lalu tumis kan daun kari, diikuti dngn bawang putih dan bawang besar. Gaul hingga wangi. Kemudian,masokkan udang dan cili merah. gaul gaul hingga udang masak dan bertukar warna. Masokkan roti yg sudah di potong. Dan akhir sekali, masukkan telor yg sudah di pukul lepas tadi..gaul , gaulbiar rata dan telor masak sepenuh nya..bubuh sedikit garam, dan rasa lah..hidangkan sesudah dimasak..enak dimakan begitu sahaja atau bersama sos cili :))))

BENGKANG GANDUM


4biji telur
2 cwn tpung
31/2 cwn santan
1 cwn gula
sedikit esen pandan
pwarna hijau
==pukul telur n gula
==dan satukn bhn yg lain
kacau rata dan tapiskn
loyang dpanaskn direct atas dapur
n letakkn sesudu mrjerin
dan tuangkn adunan tadi....
==bakar suhu 160 selama 45minit

PUDING ROTI SIMPLE


puding roti simple

- 4 kping roti gardenia
- 3/4 cwn susu cair
- 2 biji telur
- 3 sudu gula
-1 sudu butter
- kismis dan ceri
-coklat rice

==potong roti jadi 4, tabur je dlm mangkuk
==tabur kismis n ceri
==pukul susu, gula, butter
masukkn sedikit garam
==tuangkan bhn ke atas roti biar terendam....
== bakar pada suhu 180 dan masak 15minit....
kuarkn.. taburkn coklat rice...

VADEI


- kacang dhal rm (direndam smalaman)
- bawang besar 2 biji dipotong dadu
- halia sikit}
- daun kari} di cincang
- cili kering.. dihiris halus
- jintan halus 1sudu
- garam
- gula


-=== kacang dhal diblend guna blender kering
=== pastu cmpur kesemua bhn.... bulat dan leperkn
=== masuk ke dlm peti ais skjap
baru d goreng

==== biar yg bawah garing dahulu baru tebalikkn...

CUCUR NASI



- 2 cawan nas}
- 2 cawan air} dblender
- 2 cawan tepung gandum
- 1 biji kentang di potong halus (tapi sy guna sayur cmpur yg di rebus dahulu)
- 1 biji bawang besar yg dihir nipis
- ikan bilis (sy gantikn isi ayam yg di rebus dahulu)
- daun bawang/sop dihiris hlus
- garam

= campurkan tepung ke dalam nasi yg dikisar
= campurkn kesemua bhn dan sebatikn...
= goreng adunan seperti kita mnggoreng cucur...

BRONOK SAGU


bronok sagu
.....slepas taruk kelapa...
mkn ptg

- 2 gelas sagu
- 5 gelas air
- 10 sudu besar gula...
- daun pandan

= ai masak bersama gula dan daun pandan
= bila mndidih, kuarkn daun pandan
= sagu di bilas dan di toskn lpas tu masukkn sagu dalam air yg mndidih tadi
= kacau smpai pekat, angkat dn masukkn ke dlm loyang

bila sejuk baru di potong dan gaul brsama kelapa yg di campur sedikit garam

selamat mncuba... heheee

NEW BORN

Hrmmmmm... nmpaknya hari nie.. sy kena buat blog baru.. memang agak sukar rasanya..... p blog lama yg x berapa lama... ntah dmana silap x dpt bukak.... huhuhuuuu 
puas digodek..... mmmmmm xpe la mukin blog ni lebih serasi dgn saya kot.... heheee
apa2 pun sy buat blog bkn untuk menunjuk2... sekadar suke2 n mengisi masa lapang (jika ada)
dan sy ade juge letak resepi.... senang utk sy tgok akn dtg.... resepi ni kalau sesapa nak buat semua blh... rsepi biasa2 saja....


cantik x?? terima kasih bagi empunya gambar ye.......
suke sgt tgok gambar kartun nie......
comellllllll...
sweet...