Isnin, 18 April 2011

MASAK LEMAK PUCUK MANIS




hari ni masak lemak pucuk mnis ngan ikan bakar jew.... sila... jemput....

resepi masak lemak


masak lemak pucuk manis..... 

pati santan
ubi steler
daun pucuk manis
udang
fish ball
ikan bilis...
kunyit hidup....
bwg putih....
bwg merah....
garam,.... semua bhn yg bertanda.... dtumbuk

tmiskan bhn tumbuk hingga naik bau....
masukkn udg n fish ball
tumis lagi hngga masak
masukkn sedikit air n ubi
lpas ubi dh emput...
masukkn daun pucuk manis kacau sebati n masukkn pati santan.... bila mndidih.. tutup api

AYAM PERCIK AKA MASAK KEPALA SANTAN




hari ni masak yg simple je.... sbb aisya demam... baby asyik merenget... maka dgn ini terhasil lah ayam masak kepala santan.....
resepi mok aka nenek...
resepi yg mudah, ringkas dan cewpat....


ayam dgaul bsama garam n kunyit.. di panggang
kepala santan
bwg merah di mayang
halia dimayang
serai dititik
sedikit cili boh
sedikit serbut kunyit
sedikit halba
sedikit air asam jawa
---- kesemua bhn dicmpur bersama kepala santan tadi...
---- masak dgn api prlahan
bila dah mndidih masukkn ayam yg dpanggang tadi... perasakn garam
----tggu shingga p[ecah minyak.... siap utk bmkn

GULAI TELUR


- telur dlm 4 biji
- santan
- bwg ptih 1 ulas}
- bwg merah 4 biji}
- sedikit kunyit hidu}
- sedikit lngkuas}
- sedikit halia} di kisar
- asam 1 kping
- cili boh
- serbuk ketumbar (pki ktumbar biji pun ok)
- cili padi
- nisan sikit
- garam


 masukkn santan, serbuk ktumbar, cili boh, kedlm periuk dn kacau sebti...
masukkn bhn yg dikisar
 masukkn asam kping dan nisan
 last skali pecahkn telur satu persatu....

masa pecahkn telur tu... hati2 xkot hncur

IKAN GORANG


ikan goreng.... resepi turun temurun... sedap. ank2 suke habuk die gaul ngan nasi...

bwg putih
bwang merah
halia
lengkuas
kunyit hidup
cili padi

semua bhn di tumbuk... jgn lpa masuk kn cili boh n garam
lpas tu goreng ler..... sedap

SOTONG MADU



madu
bwg putih diketuk
bwg besar dpotong nipis
cili boh
sos tiram
serbuk kunyit
garam
kicap

gaul stg brsama serbuk kunyit goreng skjap n toskn
dgn mngguna mnyak yg sama dlm kuantitiyg sedikit....
tumis bwg putih hingga naik bau... diikuti cili boh...
apabila pecah minyak masukkn bwg besar..
setelah layu masukkn kicap, sos tiram, dan madu
kacau rata n msukkn garam
akhir skali masukkn madu....

KETAM BERTELUR


ketam
bwg merah-
bwg putih-
halia- dikisar....
daun klari
serbuk kari
garam
3 biji telur dicampur bersama bhn kisar dan juge serbuk kari,,....
kocok sebati.. ketam drendam dlm bncuhan tadi n goreng garing...

KETUPAT SOTONG


beras pulut
santan pekat
halba
halia dihiris halus..
bwg merah di mayang
serai di ketuk
garam
gula

cuci sotong bersih2 n toskn....
beras pulut di cuci n toskn..
isikan beras pulut kdlm bdn sotong 1/2 je... jgn isi penuh nnti perut sotong pecah...
campurkn semua bhn dan masak di atas api prlahan..
senang n mudah... sedap dmkn. jgn terlalu manis

RENDANG SOTONG




santan...

daun kunyit hiris halus.....
daun limau purut .... 
cili hijau hiris....
cili merah hiris...... 
1 labu bwg besar potong 4 @ 6.... 
cili kisar .... 
1 kping asam..... 
kerisik..... 
garam

1 labu bwg besar, 
5 biji bwg merah, 
3 ulas bwg putih, halia, lngkuas, serai..... kesemua bhn di blends..

goreng sotong angkat n toskn...
tumis bhn kisar bsama cili kisar hngga wangi aka pecah mnyak...
masukkn sotong.....
tuangkn santan...
masukkn garam seckup rasa....
daun limau purut.... dan masukkn asam kping....
sebatikn... n angkt sotrong jap..
masak kuah smpi pkt... pastu ltak semula stg tue bsama bhn yg dihiris.....
sebatikn... dan blh dmkn... sedap
x rugi mncube....


Yang nie rendang juge.. 
p sy campur kacang panjang....

nyum.....nyummm

IKAN MASAK KICAP KANDAR

dah x payah p nasi kandar lagi....
buat sendiri pun sedap juga......
resepi ni dari kawan fb kak kierah....
resepi asal die buat drpd daging... tapi sy tukar kpd ikan tongkol
sbb daging xde...
walaupun mngguna ikan tongkol rsanya x kalah hebat jugak
mkn betambah2.... anak2 pun suke...
cik hubby jgn ckp la... die memang suke



kat bawawh nie sy kongsikan resepi...
nak pakai ayam pun blh..... daging sudah semestinya lagi sedap

bahan-bahan:
ikan tongkol... di kukus terlebih dahulu n toskan (sy kukus dgn asam keping)
800 ml air
100ml minyak masak
3 sudu mkn rempah kari ikan
2 sudu makan cili kisar
1 sudu mkn rempah kurma
1 sudu mkn kicap pekat... (tp sy buh lebih n tambah kicap manis sikit)
daun bwg n daun sup dipotong dlm 2 cm
cili merah hiris menyerong
garam secukup rasa

bahan a:
5 biji bawang besar(dihiris halus)
2 biji tomato (dihiris halus)
2.5cm halia (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar

cara:
1. Panaskan myk, tumis bahan a hingga kekuningan.
2. masukkan rempah kari, kurma, cili kisar, apabila garing tuangkan air, n ikan, trambah air jika perlu.
3. bila kuahnya pekat bubuh kicapn garam.
4. last masukkan daun sup n daun bawang. kacau n angkat hiaskan cili merah.

CLASSIS PHILIPHIN TORUN



- kulit popiah
- pisang nipah di belah dua.... sy paki pisang tanduk di potong 6
- gula perang
- air

 celupkan pisang yg telah dipotong ke dlm air...
letak pisang kat ats kulit popiah
 taburkn gula perang ke atas pisang dan gulung seperti gulung popia
 taburkn sedikit gula perang lagi keatas popia dan goreng hingga kekuningan....
siap utk dimkn....