Jumaat, 22 April 2011

TELUR GORENG

GEBU X???

heheeeee masa mkn telur nie cik abg tanya

abg: knp lain mcm je telur nie...
saya:lain mcmne bang? sama jeee.....
abg:ye la nampak lain la.... ke telur palsu?
saya:ishhhhhh abg nie bkn la.... sy masak letak air paip
abg:jgn la pakai air paip.. kotor.. pakai filter
saya:ye la bang... sy pakai filter la p ambik dkat paip air..... heheeee
abg: sedap la... gebu semacam je.. lembut je...
saya;selama nie sy letak perahan limau nipis
 supaya telur tu x hanyir n garing... 
lpas tue da ckp cube ltak air....
. mesti beso telur tue... tue yg sy letak air... p campur ngan perahan limau la...


ROTI KACANG PANGGANG

haaaaa nampak x roti kat atas tue...
pagi nie bekpes ngan roti tue je.....
blh laaaa janji kenyang...
dulu x tau pun mkn mende2 mcm nie....
mula2 mkn adik ipar yg buatkan....
die ckp sedap... kalau masukkan telur lagi sedappp....
lpas tue skrg dah jadi peberet... memang sedapp.....
kalau xde apa kat umah kbtulan ada kacang panggang buat je nie..
ringkas cepat dan sedappp....

ROTI ARAB

nak pegi arab ntah bila la nak sampai....
heheeeee... jadi moh la kita buat roti arab...
senang, mudah, cepat... sedap dimakan dgn kari atau sambal
sy buat sambal je... sbb bhn2 tuk buat kari xde kat umah
kalau pandai drive pnjang je langkah nie....
ini lah nasib suri rumah yg x pandai drive.......
heheheeee
apa2 layan.....
nie la roti arab nye..... resepi kalau x silap sy skodeng
album kak puteri manja 
siapa kak puteri tue?? alaaaa sume org kenal
salah seorng kawan fb....(kwn masak)
kak puteri sgt rajin buat roti.. kuih muih dan x lokek ilmu..

roti nya sgt sedap.. lembut, gebu sgt...
mkn sekeping dah kenyang....

nak resepi ke??
 nanti sy letak kat bawah nie...
cube la buat.. x rugi tau


BAHAN-BAHAN ( 10 ORG MAKAN )

2 SUDU BESAR MENTEGA
2 SUDU BESAR MINYAK MASAK 
2 SUDU BESAR GULA
300 ML AIR SUAM
6 G YIS
500G TPG GANDUM

CARA-CARA

1. MENTEGA, MINYAK DAN GULA DIBANCUH DENGAN AIR SUAM
2. TEPUNG DI GAUL DENGAN YIS
3. KEMUDIAN CAMPUR SEMUA BAHAN DAN ULI HINGGA LICIN DAN KENTAL
4. PERAP SELAMA 1JAM DALAM BEG PLASTIK YANG TERTUTUP ATAU BEKAS YANG TERTUTUP 

5. ULI SEMULA DAN BUAT BULAT2 DALAM 18 BIJI
6. CANAI NIPIS LEBIH KURANG 0.4 CM
7. PANASKAN MINYAK DAN GORENG SEBIJI2, TUNGGU HINGGA ROTI KEMBUNG DULU BARU TERBALIKKAN.
8. SEDAP DIMAKAN BERSAMA KARI AYAM DAN DAGING....KALAU SAMBAL TUMIS PUN SODAP!!!!