Isnin, 18 Julai 2011

KARI IKAN..... (TANPA SANTAN)

kari ni peberet suami...
 dulu mula2 kawen melilau mncari resepi kari
heheee last2 tgok kat belakang plastik tu je.....
hrmmmm rasa pun xla teruk sgt....
blh la rasa die.... hubby ade bagitau ...kalau kari mamak xde santan
cube la buat.... hrmmmmmmm
setiap kali mkn kat mamk sy mesti prhati apa yg ade kat dlm tu
mesti rasa apa yg die ltak.....
balik umah cube la buat....
hrmmmm blh tahan....
sedap la juge......
p yg ay nak kongsi resepi ni memang sedap bagi anak tekak kami sekuarga la....
anak tekak org lain sy x tau la......
kalau nk cube.... blh la buat.....
kalau xnak cube sila abaikan resepi ni......

ikan selepas dibasuh bersih2 toskan jap....
lpas tu perap dgn buah tomato masak dan asam jawa....

nie tumis sampai pecah minyak...
biasa sy masak rempah2 tu dgn api prlahan je....
lpas pecah minyak... sy ltak sikt je air...
pastu masak lagi sampai pecah minyak...
lpas tu ulang lagi p letak air sikiiiiit je tau...
masak la sampai pecah minyak lagi......

bila dah pecah minyak bau pun dah semerbak...
hrmmmm letak la air.......
nie ekoq dia.....

nie kepala die.....
besar gedabak ikan nie....

taraaaaaa dah leh mkn dah......


posing lagi......

resepinya 

bhn perap ikan.....
-1 atau 2 biji tomato masak
-asam jawa....

bhn tumis...
-5biji bawang merah.. dimayang halus
-1 sudu halba campur...
-daun kari
-cili hijau

bahan kisar.....
-bawang besar
-bawang putih
-halia

bahan rempah.....
-rempah kari
-serbuk cili
-serbuk jintan manis
-serbuk jintan putih
-serbuk kunyit
-serbuk ketumbar
-bancuhkan kesemua renpah dgn air sampai sebati

bhn lain.....
tomato,asam jawa, bendi, cili hijau, garam, daun kari n air

cara2nya
-panaskn minyak
tumis bhn tumis hingga naik bau dn goreng skali dgn bendi...
bila bendi brubah colour atau sedikit layu....
angkat dn ktepikan bndi tu...
-masukkn bhn kisar
tumis sapai pecah minyak.....
-masukkn bhn rempah yg telah dgaul sbati tadi
masak sampai pecah minyak
-masukkn air
dan didihkn
bila dah mndidih masukkn semua bhn
serta bendi yg tlah dgoreng tadi.....
lpas tu masukkn ikan..... rasa la secukup rasa
sesedap selera masing2.....

katakan ikan da hbis tggal kuah je....
kuah tu jgn buang beli udang.....
goreng jap udg tu dgn bwg putih, hlia, bwg besar, serbuk kunyit
angkat masukkn dlm kuah lbihan tadi pun sedappppp




Tiada ulasan:

Catat Ulasan