Khamis, 21 April 2011

BANANA SPLITE

cuaca yg panas amat sesuai mkn banana splite...
mmmm... terasa kehangatannya,....
bila cair dmulut terasa nikmat kesejukan eskrim
hahaaaa... bahasa x blh blah...
walaupun x secantik kat restoren johnny...
tapi rasanya x mngecewakan sy
sedap... mabeles...

bahan2nya
butter
brown sugar
aic cream
pisang
madu
coklat rice

mula2 kita sapu batter kat pisang...
lpas tue ltak pisang atas tray
taburkan brown sugar
n bakar api atas bawah
150c selama 10minit
ikut oven masing2

lpas pisang masak scoop eskrim
ikut suke la nak letak banyak mana...
mcm pic kat atas tue
sy ltak pisang 2 lapis sbb pisang berangan kecik sgt..

tabur la coklat rice...

curah madu sikit.... 
kalau banyak kan manis pulak....

taraaaaa... dah siap...
apa lagi mkn la...
rasailah kenikmatannya...





GULAI TRG

ni antara bahan2 yg dperlukan utk buat gulai trg...
campur kesemua bhn..

kacau sampai sebati....

bila dah sebati..... panas kan atas dapur..
masak mata air...

masak sampai hampir kering...

haaaaa baunya memang wangi... tergoda sudahhh,...
dah mnggelegak..

hampir kering...

lpas tue masukkan santan... jgn sampai pecah minyak..
tapi masak hingga terbit minyak

dah siap masak 

jom makan 

resepi sy letak kat bawah nie.... p xde sukatan tertentu...
sbb sy x pandai nak sukat mnyukat
sy lebih suka main campak2 dari mngikut sukatan 

bawang besar
bawang putih
lengkuas
halia
kunyit hidup
kesemua bahan di atas dikisar sampai lumat

rempah gulai
nyior gula
lada kisar... nak merah lbihkan
garam
asam jawa
gula merah
4 sekawan
kesemua bahan dcampur bersama ayam@daging
masak mata air sampai kering
lpas tue masukkan santan
masak sampai terbit minyak...