Ahad, 22 Mei 2011

TOK AJI SERBAN

nie salah satu kuih peberet saya...
p saya suke mkn yg mok aka nenek sy buat je... heheee
mok sy buat sedappp lansung x rasa hanyir telur
masih ingat lagi...
kuih nie salah satu peberet pengunjung yg dtg ke kedai mkn saya....
letak atas meja skejap je hbis....
skrg sy dah dok johor...
nak mkn sume kena buat sendiri...
beli bkn x blh... cume kdg2 x kena dgn selera...
tekstur nya x berapa cantik.... 
x mcm mok sy buat..

nok mkn punya pasal...
nak xnak kena la buat sendiri heheeee

ok lah tanpa mmbuang masa sy letak resepinya kat bawah nie..
sesapa nak mencube silakan..

-beras pulut 3 pot nasi
-santan cair letak btul2 atas paras beras pulut tadi
-sedikit garam

masukkan semua bhn ke dalam loyang n kukus
bila dah masak tekan pulut tue sampai padat

-telur 6 biji
-gula nisan 3 keping @
-gula merah 300gm
-gula putih 1 senduk
-daun pandan simpul
-serbuk kopi 1 sudu teh
-garam 1sudu teh
-air 2 cwn
-tepung beras 1 sudu

panaskan air, masukkn nissan dan serbuk kopi, daun pandan...
bila dah mendidih n masak angkat dan sejukkan

dalam bekas lain pecahkan telur gaul sebati
bancuh tepung dgn sedikit bancuhan telur tadi supaya x begentel masukkan bancuhan tepung tadi ke dlm bancuhan telur
sebatikan....
tapis bancuhan tadi ke dalam air nisan sejuk tadi...
lepas tue masukkn kdlm pulut yug telah dikukus dan dlenyek tadi... kukus semula selama 1 jam...
lpas tue blh la dmkn

selamat mencube....