Khamis, 21 April 2011

GULAI TRG

ni antara bahan2 yg dperlukan utk buat gulai trg...
campur kesemua bhn..

kacau sampai sebati....

bila dah sebati..... panas kan atas dapur..
masak mata air...

masak sampai hampir kering...

haaaaa baunya memang wangi... tergoda sudahhh,...
dah mnggelegak..

hampir kering...

lpas tue masukkan santan... jgn sampai pecah minyak..
tapi masak hingga terbit minyak

dah siap masak 

jom makan 

resepi sy letak kat bawah nie.... p xde sukatan tertentu...
sbb sy x pandai nak sukat mnyukat
sy lebih suka main campak2 dari mngikut sukatan 

bawang besar
bawang putih
lengkuas
halia
kunyit hidup
kesemua bahan di atas dikisar sampai lumat

rempah gulai
nyior gula
lada kisar... nak merah lbihkan
garam
asam jawa
gula merah
4 sekawan
kesemua bahan dcampur bersama ayam@daging
masak mata air sampai kering
lpas tue masukkan santan
masak sampai terbit minyak...










Tiada ulasan:

Catat Ulasan