Jumaat, 15 April 2011

TRIFFLE


triffle puding....

lapisan bawah
-- kek coklat @ swiss roll @ twiggis (sy guna kek coklat)
-- buah koktel @ longan @ apa sja buah y jadi pilihan

**kek dipotng an disusun kedlm bkas...
**air buah disiram diatas kek yg telah dpotong

utk kastard
-- 1 cwn tepung kastard
-- 21/2 cwn air
-- 1 cwn gula
-- 1 cwn susu cair
-- sedikit esen vanila

** semua bhn dimasak hingga pekat
**setelah masak aka pekat, tuangkan keatas kek yg disusun tadi....
**lpas tue tabur buah cmpur di atasnya....

utk jelly
... proses ni harus dlakukn dgn cepat sbb tpung kastad cpat keras... takut nanti jelly ngan kastard x lekat ....

--5gm jelly powder
--400lter air
--1/2 cwn gula
-- nak letak pwarna pun blh... sy guna pwrna merah strobry

** masak jelly hingga mndidih
**kmudian sendukkn keats kastard yg dh becampur buah hngga penuh
**simpn dlm peti ais hingga sejuk

utk sos kastrd
-- 1 cwn susu sjat
-- 1 cwn air
-- 3/4 cwn gula
-- sedikit esen vanila
-- 1 sudu bsar tpung kastard....

*** masak hingga mndidih diatas api yg sederhana....

bila nk mkn potong triffle n siram la dgn sos kstrd tu.... mmmmm yummmiiiiiii


1 ulasan: