Jumaat, 15 April 2011

KEK SPAN


bhn:
1cwn gula
1cwn air panas
2sudu mkn butter/marjerin
-gula di masak atas api perlahan hgga keperangan...pastu masukkn air panas perlahan2 tutup api..masukkn butter..sejukkn

bhn kek
1 cwn tepung gandum
1cwn susu pekat
4bj telo
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen

-ayak tepung dan soda bikarbonat bersama...
-pukul /mixer telo hgga kmbang
-masukkn pula susu pekat pukul lg hgga kmbang.dan masukkn esen
-masukkn bhn ayak td..pukul lg.
-masukkn gula hangus td klu berketul tapis adunan..kacau sebati..
-perapkn 4jam dlm bekas itu juga...tutup sms perap
-dh 4jam gris loyang ngan butter dan tuang adunan
-bakar 40minit..suhu 16c..api bwh only
oven bulat butterfly bakar 20minit ..dan tutup suis..biarkn kek di dlm oven..selama 10minit agar ia masak ngan haba shj..
kuarkn kek dan restkn 10minit..baru potong

p/s:tudung bekas adunan,perap 4jam tanpa buka penutup...jgn gatai nk jenguk2 tau! terbantut proses nya nnti...br jd sarang




Tiada ulasan:

Catat Ulasan