Jumaat, 15 April 2011

AYAM BOMBAY


AYAM MASAK BOMBAY

1 KG KEPAK AYAM
2 BIJI BAWANG BESAR
5 ULAS BAWANG PUTIH
2 INCI HALIA
1 SENDOK CILI KISAR
3 SUDU BESAR KICAP MANIS
3 HELAI DAUN KARI
2 BATANG SERAI DITITIK
1 SUDU TEH LADA SULAH/PUTIH

CARA NYA
KISAR BAWANG, BAWANG PUTIH DAN HALIA.
PERAPKAN KESEMUA BAHAN TERSEBUT DENGAN KEPAK AYAM SELAMA 1/2 JAM.
PANAS KAN KUALI, MASOKKAN AYAM DAN KESEMUA BAHAN YANG DIATAS.TUTUP KUALI, MASAK DENGAN API KECIL SEHINGGA PEKAT JANAGN DILETAK AIR...AYAM ITU SENDIRI AKAN MENGELUARKAN AIR DENGAN SENDIRI NYA..BUBUH GARAM DAN PERASA..SETTLED!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan