Ahad, 31 Julai 2011

PUDING ESKRIM

cuaca yg agak panas memang anak tekak ni minta yg sejuk2 je
hrmmmmmm intai2 kabinet ade serbuk agar2...
dlm esbok de stok eskrim.. hrmmmm 
maka dgn pantas tgan ni melakukan keje2nya.....
dgn senang hati......
terjadilah puding eskrim
hrmmmm selepas di sejukkn
anak2 x sabar nak mkn..... huhuuuuuu
cpat je hbis.... 
rasanya yg agak lembut laju je masuk ke anak tekak....
resepi ni sy amik kat blog chef hanieliza...
memang x sia2 mncube....
ni kali ke 3 dah sy buat....
sbb anak2 suke.....
tu rajin je membuatnya......

resepi  pun sy copy n paste je....
harap puan punya resepi x marah ye....

Bahan
2 s/b serbuk agar-agar [1 bungkus agar-agar panjang tu] 
5 cawan air
1 cawan gula
1 tin susu cair
2 s/b tepung jagung
2 cawan aiskrim keladi sy pakai coklat dan strawbery
pewarna purple saya tak letak pewarne
hiasan..sebarang pilihan

Cara
1. Masakkan serbuk agar-agar dan air sehingga larut dan mendideh.
2. Masukkan gula dan biarkan mendidih lagi.
3. Masukkan susu cair yg dibancuh dengan tepung jagung. Biarkan mendideh.
4. Angkat dari api dan tapiskan dalam mangkuk besar.
5. Masukkan aiskrim keladi dalam adunan puding dan kacau rata sehingga aiskrim cair.
6. Masukkan separuh adunan dalam mangkuk acuan pilihan dan bekukan sebentar.
7. Masukkan pewarna purple kedalam adunan yg separuh lagi.
8. Bila adunan dalam acuan telah mulai keras, masukkan adunan yg berwarna purple keatasnya dan sejukkan.
9. Terbalikkan puding dan hiaslah mengikut pilihan sendiri.
10. Hidangkan sejuk.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan