Ahad, 17 Julai 2011

PUCUK UBI GORENG

mmmmmmm pertama kali mkn pucuk ubi goreng...
rasanya memang sedapp.. mabeles....
rangup.. pedas... mkn ngan nasi panas2 
dah x pandang lauk lain dah....

nie la rupanya
org kata jgn pandang pada rupa.....

mabeles....

resepinya kat bawah nie ye....
sila2 lah kalau nk mncube....
sy pun amik resepi dari kawan fb juga... 
terima kasih kak zue... sedap sgt
sy copy n paste ye kak zue....
harap kak zue x marah...


bhan2

pucuk ubi..basuh dan keringkan dlu...
cili api seringgit
bwng beso 2 labu
bwng kecik 3 ulas
ikan bilis 2 rngt
belacan
minyak msak secukupnye

care

pucuk ubi di potong kecik2
blender @ tumbuk kesemua bahan.letak minyak dalam kuali..tumis bahan tdi hingge garing..pastu masukkn pucuk ubi tad,gula dan garam.bile nampak agak2 kering masukkan minyak lagi..hinnge le seterusnye.masak hingge pucuk ubi menjadi garing..

***jngn letak air
***resepi ni gune bnyk minyak tauuu
***tahan lame..sesuai untuk sape2 nak gi mekah
***makan ngan nasi panas mesti bulu kening terangkat...ekeke
bab kata puan empunya resepi......


1 ulasan:

  1. Salam sis... nak tanya... cili padi tu berapa biji ya? Dan pucuk ubi tak payah rebus dulu kan.. terus masak mcm tu je kan?dan belacan tu berapa byk nak letak? Terima kasih

    BalasPadam