Selasa, 28 Jun 2011

ROTI INTI SARDIN

resepi ni dah lama dah..
masa tue tgok shila rusly.. dekat ketuk2 ramadhan
mula2 takut juga masa buat tue.. takut serap minyak...
p sy xde la ikut btul2 cam shila rusly tu...
sbb sy buat apa yg ade kat umah...
dan rasa pedas kena kurangkan...
ye la anak2 masih kecik nak mkn...
kalau pedas anak2 x mkn lak....
bukan anak2 je suke....
abahnya pun suke....
nie dah jadi menu dah dlm kuarga
kalu x mkn pagi... buat tuk mkn ptg....
kdg2 ngah2 mlm pun buat juge......

bahan2 yg dperlukan.. mudah je.. blh didapati dmana2 kedai...
dan kos pun rendah... mkn pun sedap...
kita hanya perlukan

roti gardenia
sardin
bawang besar dimayang halus
cili besar dimayang halus
bancuhan tepung @ telur tuk gam kn die

mula2 kita potong bahagian tepi roti tu...
supaya kemas n cantik..
yg potong tepi tu jgn buang ... membazir lak..
kita celup telur lpas tu goreng mkn ngan sos sedapp.

lepas tu kita gelek2 kan kat ats roti tu...
supaya jadi nipis n padat....
nanti nak goreng xde la minyak masuk dlm roti tu...

masukkan inti ...
terpulang la nak inti sardin ke... ayam ke..
kita buat die....


lpas dah masukkn inti gulung la kemas2...
lpas tu gam la yg mana de nganga tue.. supaya inti x kuar bila goreng 
nanti..... bahagian tepi nak cantik tekap la ngan garpu...
kalau malas xyah tekap2.... gam je....

nie la sebahagian yg dah siap....

layan gambo je....

lpas tu panaskan minyak ....
minyak biar banyak tau....
goreng la dgn api yg agak2 perlahan...
jgn perlahan sgt.. agak2 la apinya

nie dah siap goreng.... 
dah blh mkn dah...

sila2... jemput2.....
heheeeee kdg2 sy buat banyak2.. masuk bekas.. masuk peti ais..
sok pagi goreng je.....
x yah susah2 kan diri.. heheeee


Tiada ulasan:

Catat Ulasan