Khamis, 28 April 2011

LOMPAT TIKAM


mmmmmmmm dgn cuaca yg agak x menentu...
anak tekak nie teringin nak mkn kuih lompat tikam
kalau kat ganu memang pemes kuih nie....
bulan pose ramai yg jual....
nasib la kalau dpt yg x sedap.....
kuihnya yg lembut..... lemak2 manis.....
memang mnggiurkan....
bhn2 yg dperlukan....





utk lapisan bwah
62gm tepung beras
660ml air
62ml air pandan
1/2 sudu kecik garam
1 sudu kecik air kapur....

lapisan atas...
25gm tepung beras
600gm santan pekat
1/2 sudu kecik garam
 
utk kuah
250gm gula melaka
500ml air
daun pandan disimpul


cara
campurkan bahan2 lapisan bawah ke dlm periuk, 
kacau rata dan masak hingga pekat dan bekilat....
matikan api...
tuangkan adunan kedlm bekas
ingat... hanya tuang separuh je kat dlm bkas tue

masak pula lapisan atas hingga pekat dan 
tunag kdlm bkas yg telah diisi lapisan bawah tadi
sejukkan....

utk kuah..
campurkan kesemua bhn dan masak hingga mndidih.
sejukkan

potong kuih dn blh la dmkn dgn kuah tue....
sedap


Rabu, 27 April 2011

PULUT KUNING

Disebabkan terliur dgn kak norma... freinds fb....
maka tanpa membuang masa... terus rendam pulut..
bahan2 tuk rendam pulut....

sekilo beras pulut
asam kping
serbuk kunyit bancuh n tapis
air secukupnya....

1 biji kelapa
perah amik santan sbnyak 3 cawan
sedikit garam

cara2nya
rendam beras pulut dgn asam keping dan larutan kunyit selama 6 ke 7 jam
gaul skali skala utk mndapt wrna yg sekata
toskn beras pulut dlm tapisan
panaskn kukusan
masukkn pulut tadi kdlm kukusan yg telah dlapit dgn jaring atau daun pisang
setelah naik wap lbih kurang dlm 30minit
angkat pulut dn masukkn kdlm bekas
tuangkan santan yg digaul dgn garam
kacau sebati santan n pulut
kukus semula shungga naik wap...
kurang lbih 25minit
dash masak angkat...
sedia utk dmkn dgn kari atau gulai....








Jumaat, 22 April 2011

TELUR GORENG

GEBU X???

heheeeee masa mkn telur nie cik abg tanya

abg: knp lain mcm je telur nie...
saya:lain mcmne bang? sama jeee.....
abg:ye la nampak lain la.... ke telur palsu?
saya:ishhhhhh abg nie bkn la.... sy masak letak air paip
abg:jgn la pakai air paip.. kotor.. pakai filter
saya:ye la bang... sy pakai filter la p ambik dkat paip air..... heheeee
abg: sedap la... gebu semacam je.. lembut je...
saya;selama nie sy letak perahan limau nipis
 supaya telur tu x hanyir n garing... 
lpas tue da ckp cube ltak air....
. mesti beso telur tue... tue yg sy letak air... p campur ngan perahan limau la...


ROTI KACANG PANGGANG

haaaaa nampak x roti kat atas tue...
pagi nie bekpes ngan roti tue je.....
blh laaaa janji kenyang...
dulu x tau pun mkn mende2 mcm nie....
mula2 mkn adik ipar yg buatkan....
die ckp sedap... kalau masukkan telur lagi sedappp....
lpas tue skrg dah jadi peberet... memang sedapp.....
kalau xde apa kat umah kbtulan ada kacang panggang buat je nie..
ringkas cepat dan sedappp....

ROTI ARAB

nak pegi arab ntah bila la nak sampai....
heheeeee... jadi moh la kita buat roti arab...
senang, mudah, cepat... sedap dimakan dgn kari atau sambal
sy buat sambal je... sbb bhn2 tuk buat kari xde kat umah
kalau pandai drive pnjang je langkah nie....
ini lah nasib suri rumah yg x pandai drive.......
heheheeee
apa2 layan.....
nie la roti arab nye..... resepi kalau x silap sy skodeng
album kak puteri manja 
siapa kak puteri tue?? alaaaa sume org kenal
salah seorng kawan fb....(kwn masak)
kak puteri sgt rajin buat roti.. kuih muih dan x lokek ilmu..

roti nya sgt sedap.. lembut, gebu sgt...
mkn sekeping dah kenyang....

nak resepi ke??
 nanti sy letak kat bawah nie...
cube la buat.. x rugi tau


BAHAN-BAHAN ( 10 ORG MAKAN )

2 SUDU BESAR MENTEGA
2 SUDU BESAR MINYAK MASAK 
2 SUDU BESAR GULA
300 ML AIR SUAM
6 G YIS
500G TPG GANDUM

CARA-CARA

1. MENTEGA, MINYAK DAN GULA DIBANCUH DENGAN AIR SUAM
2. TEPUNG DI GAUL DENGAN YIS
3. KEMUDIAN CAMPUR SEMUA BAHAN DAN ULI HINGGA LICIN DAN KENTAL
4. PERAP SELAMA 1JAM DALAM BEG PLASTIK YANG TERTUTUP ATAU BEKAS YANG TERTUTUP 

5. ULI SEMULA DAN BUAT BULAT2 DALAM 18 BIJI
6. CANAI NIPIS LEBIH KURANG 0.4 CM
7. PANASKAN MINYAK DAN GORENG SEBIJI2, TUNGGU HINGGA ROTI KEMBUNG DULU BARU TERBALIKKAN.
8. SEDAP DIMAKAN BERSAMA KARI AYAM DAN DAGING....KALAU SAMBAL TUMIS PUN SODAP!!!!

Khamis, 21 April 2011

BANANA SPLITE

cuaca yg panas amat sesuai mkn banana splite...
mmmm... terasa kehangatannya,....
bila cair dmulut terasa nikmat kesejukan eskrim
hahaaaa... bahasa x blh blah...
walaupun x secantik kat restoren johnny...
tapi rasanya x mngecewakan sy
sedap... mabeles...

bahan2nya
butter
brown sugar
aic cream
pisang
madu
coklat rice

mula2 kita sapu batter kat pisang...
lpas tue ltak pisang atas tray
taburkan brown sugar
n bakar api atas bawah
150c selama 10minit
ikut oven masing2

lpas pisang masak scoop eskrim
ikut suke la nak letak banyak mana...
mcm pic kat atas tue
sy ltak pisang 2 lapis sbb pisang berangan kecik sgt..

tabur la coklat rice...

curah madu sikit.... 
kalau banyak kan manis pulak....

taraaaaa... dah siap...
apa lagi mkn la...
rasailah kenikmatannya...





GULAI TRG

ni antara bahan2 yg dperlukan utk buat gulai trg...
campur kesemua bhn..

kacau sampai sebati....

bila dah sebati..... panas kan atas dapur..
masak mata air...

masak sampai hampir kering...

haaaaa baunya memang wangi... tergoda sudahhh,...
dah mnggelegak..

hampir kering...

lpas tue masukkan santan... jgn sampai pecah minyak..
tapi masak hingga terbit minyak

dah siap masak 

jom makan 

resepi sy letak kat bawah nie.... p xde sukatan tertentu...
sbb sy x pandai nak sukat mnyukat
sy lebih suka main campak2 dari mngikut sukatan 

bawang besar
bawang putih
lengkuas
halia
kunyit hidup
kesemua bahan di atas dikisar sampai lumat

rempah gulai
nyior gula
lada kisar... nak merah lbihkan
garam
asam jawa
gula merah
4 sekawan
kesemua bahan dcampur bersama ayam@daging
masak mata air sampai kering
lpas tue masukkan santan
masak sampai terbit minyak...