mmmmmmmm dgn cuaca yg agak x menentu...
anak tekak nie teringin nak mkn kuih lompat tikam
kalau kat ganu memang pemes kuih nie....
bulan pose ramai yg jual....
nasib la kalau dpt yg x sedap.....
kuihnya yg lembut..... lemak2 manis.....
memang mnggiurkan....
bhn2 yg dperlukan....
utk lapisan bwah
62gm tepung beras
660ml air
62ml air pandan
1/2 sudu kecik garam
1 sudu kecik air kapur....
lapisan atas...
25gm tepung beras
600gm santan pekat
1/2 sudu kecik garam
utk kuah
250gm gula melaka
500ml air
daun pandan disimpul
cara
campurkan bahan2 lapisan bawah ke dlm periuk,
kacau rata dan masak hingga pekat dan bekilat....
matikan api...
tuangkan adunan kedlm bekas
ingat... hanya tuang separuh je kat dlm bkas tue
masak pula lapisan atas hingga pekat dan
tunag kdlm bkas yg telah diisi lapisan bawah tadi
sejukkan....
utk kuah..
campurkan kesemua bhn dan masak hingga mndidih.
sejukkan
potong kuih dn blh la dmkn dgn kuah tue....
sedap
Tiada ulasan:
Catat Ulasan