nak pegi arab ntah bila la nak sampai....
heheeeee... jadi moh la kita buat roti arab...
senang, mudah, cepat... sedap dimakan dgn kari atau sambal
sy buat sambal je... sbb bhn2 tuk buat kari xde kat umah
kalau pandai drive pnjang je langkah nie....
ini lah nasib suri rumah yg x pandai drive.......
heheheeee
apa2 layan.....
nie la roti arab nye..... resepi kalau x silap sy skodeng
album kak puteri manja
siapa kak puteri tue?? alaaaa sume org kenal
salah seorng kawan fb....(kwn masak)
kak puteri sgt rajin buat roti.. kuih muih dan x lokek ilmu..
roti nya sgt sedap.. lembut, gebu sgt...
mkn sekeping dah kenyang....
nak resepi ke??
nanti sy letak kat bawah nie...
cube la buat.. x rugi tau
BAHAN-BAHAN ( 10 ORG MAKAN )
2 SUDU BESAR MENTEGA
2 SUDU BESAR MINYAK MASAK
2 SUDU BESAR MENTEGA
2 SUDU BESAR MINYAK MASAK
2 SUDU BESAR GULA
300 ML AIR SUAM
6 G YIS
500G TPG GANDUM
CARA-CARA
1. MENTEGA, MINYAK DAN GULA DIBANCUH DENGAN AIR SUAM
2. TEPUNG DI GAUL DENGAN YIS
3. KEMUDIAN CAMPUR SEMUA BAHAN DAN ULI HINGGA LICIN DAN KENTAL
4. PERAP SELAMA 1JAM DALAM BEG PLASTIK YANG TERTUTUP ATAU BEKAS YANG TERTUTUP
5. ULI SEMULA DAN BUAT BULAT2 DALAM 18 BIJI
6. CANAI NIPIS LEBIH KURANG 0.4 CM
7. PANASKAN MINYAK DAN GORENG SEBIJI2, TUNGGU HINGGA ROTI KEMBUNG DULU BARU TERBALIKKAN.
8. SEDAP DIMAKAN BERSAMA KARI AYAM DAN DAGING....KALAU SAMBAL TUMIS PUN SODAP!!!!
300 ML AIR SUAM
6 G YIS
500G TPG GANDUM
CARA-CARA
1. MENTEGA, MINYAK DAN GULA DIBANCUH DENGAN AIR SUAM
2. TEPUNG DI GAUL DENGAN YIS
3. KEMUDIAN CAMPUR SEMUA BAHAN DAN ULI HINGGA LICIN DAN KENTAL
4. PERAP SELAMA 1JAM DALAM BEG PLASTIK YANG TERTUTUP ATAU BEKAS YANG TERTUTUP
5. ULI SEMULA DAN BUAT BULAT2 DALAM 18 BIJI
6. CANAI NIPIS LEBIH KURANG 0.4 CM
7. PANASKAN MINYAK DAN GORENG SEBIJI2, TUNGGU HINGGA ROTI KEMBUNG DULU BARU TERBALIKKAN.
8. SEDAP DIMAKAN BERSAMA KARI AYAM DAN DAGING....KALAU SAMBAL TUMIS PUN SODAP!!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan