Isnin, 20 Jun 2011

POPIA HORLICK

nie buat smlam punya.... nak pegi umah freinds fb...
nak bawak la sbgai buah tgn...
popia ni sgt sedap dmkn... kerangupannya tserlah..
dan tdk lah manis sgt....
sesuai dbuat sbgai snek sampingan
mkn bila menonton tv...
atau melayari internet......
sedar2 je bekas dah kosong.. heheeee


mmmmmmmmmm mcm nak bisnes nie pun blh juge..
agak2 ade x org nak beli..
pose dah dekat...
x lama lagi nak raya...
kalau hari raya biasa kuih2 mcm nie yg cepat hbis..
mmm btul x??
ok lah resepi sy letak kat bawah nie...
x rugi mencuba...
semudah ABC...
heheeee

bhn2
-kulit popia
-icing sugar
-horlicks

cara:potong 4 segi sekeping kulit popia.
-gulungkn kulit popia pastu lekatkn ...pelekat bancuh tepung ngan air sedikit...
-guntingkan serong2 lam 2 inci
-panaskn minyak..siap digrg..
-biarkn suam taburkan gula icing dan horlicks...siap

Rabu, 15 Jun 2011

NORA ELENA OH ELENA

Ehsan google

skarang ramai sgt ngah gila ngan citer nora elena....
sy lak kdg2 je dpt tgok..kdg2 x dpt tgok...
 maklum la cerita nie dimainkan waktu magrib
bnyak juge yg trtggal....
nak2 kalau hubby ade kat umah memang sy x dpt nak layan la citer nie....
slpas solat magrib baru cik hubby kasi on tv..
heheeee......  org yg suke nora elena nie...
suke pada ceritanya ke... pelakonnya...???
ade org trgila2kan seth tan yg cool......
ade org geram dgn elena yg sombong...
huhuuuuuu.......
p katanya mnggu nie last kan nora elena...??
apa jadi pada nora elena ek???

ehsan google

pasangan yg digila2 org ramai
p suke sgt tgok seth tan yg dlakon oleh Aaron aziz...
nak2 masa balik dari cameron..
senyum sendiri bila melihat keletahnya...
sweeeeeeettttttt
hihiiiii

ehsan google



FENING....FENING,,...

as salam... selamat pagi... rasanya dah lama x beblog...
kesihatan x menentu... rasa nak pitam, pening2, loya2...
x tau apa penyakitnya......
ingat darah rendah.. buat check up normal..
tekanan darah xde masalah...
p apa masalahnya???
huhuuuuuu.... anak tekak rasa mual2... terungin nak mkn buah je...
balik dari baru pahat itu hari... kepala sakit..
pening... muntah2.... huhuuuuu
tekak loya semacam jew...
nak kata petnem....
mmmmmmmm mustahil,.. dah dua kali check.... 
hasilnya negetif...
harap2 xde la penyakit yg series...

gambar ehsan google



Ahad, 5 Jun 2011

UWAAAAAA,...AAA..AAAA

Huhuuuuu...uuuuuuuhuuuuuu...
knp la facebook xleh bukak...
bukak blh p kosong.. xde apa2....
mcmne nak baca kalau dah kosong....
uwwwaaaaa......
rindu kat kawan2.....
heheeeee.....
rindu ngan masakan kawan2...
dah bnyak hari dah ketinggalan....
uhuksss.....

 ehsan pak cik google

kan dah ckp ngah sedih nie......
apa la citer kawan2 ye....
ngah masak apa la tue....
heheeeee....

 ehsan pak cik google

grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr,..........
marah pun ade ... gerammmmmm pun ade.....
uhuks...



Khamis, 2 Jun 2011

ASSAM GUPPAL


Haaaa pernah mkn x kuih tue....
biasa org pantai timur memang suke mkn kuih tue...
kalau bulan pose ramai yg jual...
rasanya sgt sedap..
kenyal2 lemak2 manis.....
heheeee ayat x blh blah.....
dulu masa kecik2... selalu beli kat jiran sebelah umah...
sedap die buat.... 
p skrg jiran sbelah umah tu dah meninggal...
al-fatihah tuk arwah....

resepinya sy tulis kat bawah nie ye...
kalau ade yg nak cube... cube la.....

500gm sagu
1 biji kelapa (3cawan santan)
1 sudu besar halba
2 ulas bwg merah di hiris
2cm halia dihiris
1 cawan kacang hijau
1 cawan gula

cara2nya

- kacang hijau di rebus empuk
- bila agak kering masukkan gula dan kacau sebati... 
biar betul2 kering
- tutup api dan biarkan sejuk
- bulat2kan inti kacang hijau dan ketepikan
- sagu drendam dan toskan
- siram dgn air panas dan kacau rata
- kepalkan sagu dan masukkn inti kacang hijau tadi
- letakkn dlm kukusan lebih kurang 20 minit...
kukus sagu yg telah diletak inti hingga masak
- masakkn santan dgn halia dan halba
oh ya jgn lupa masukkan bawang merah skali ye...
- masak dgn api perlahan hingga mndidih...
- lpas tue masukkan sagu yg telah dkukus tadi dan masak sbentar..
- angkat sedia tuk dhidang....

selamat mencuba....

Ahad, 22 Mei 2011

TOK AJI SERBAN

nie salah satu kuih peberet saya...
p saya suke mkn yg mok aka nenek sy buat je... heheee
mok sy buat sedappp lansung x rasa hanyir telur
masih ingat lagi...
kuih nie salah satu peberet pengunjung yg dtg ke kedai mkn saya....
letak atas meja skejap je hbis....
skrg sy dah dok johor...
nak mkn sume kena buat sendiri...
beli bkn x blh... cume kdg2 x kena dgn selera...
tekstur nya x berapa cantik.... 
x mcm mok sy buat..

nok mkn punya pasal...
nak xnak kena la buat sendiri heheeee

ok lah tanpa mmbuang masa sy letak resepinya kat bawah nie..
sesapa nak mencube silakan..

-beras pulut 3 pot nasi
-santan cair letak btul2 atas paras beras pulut tadi
-sedikit garam

masukkan semua bhn ke dalam loyang n kukus
bila dah masak tekan pulut tue sampai padat

-telur 6 biji
-gula nisan 3 keping @
-gula merah 300gm
-gula putih 1 senduk
-daun pandan simpul
-serbuk kopi 1 sudu teh
-garam 1sudu teh
-air 2 cwn
-tepung beras 1 sudu

panaskan air, masukkn nissan dan serbuk kopi, daun pandan...
bila dah mendidih n masak angkat dan sejukkan

dalam bekas lain pecahkan telur gaul sebati
bancuh tepung dgn sedikit bancuhan telur tadi supaya x begentel masukkan bancuhan tepung tadi ke dlm bancuhan telur
sebatikan....
tapis bancuhan tadi ke dalam air nisan sejuk tadi...
lepas tue masukkn kdlm pulut yug telah dikukus dan dlenyek tadi... kukus semula selama 1 jam...
lpas tue blh la dmkn

selamat mencube....

Jumaat, 20 Mei 2011

PUTERI MANDI

Hrmmmmmmmm hujan2 mcm nie perut memang selalu lapar....
dah lama x mkn kuih nie........ 
buat bkan susah pun senang je.....
cuma rajin dgn malas je..
kalau rajin jadila kuihnya...
kenyang lah perutnya..... heheeee
kalau malas sndiri mau ingat la.....
resepi ni dpt dari mok aka nenek
balik kg itu hari mcm2 minta resepi kat mok aka nenek...
dpt la bbrp jenis resepi kuih muih tradisional 
dari trg......
heheee... sedap rasanya..
kenyal2 manis...
sedapppp... hihiiii x puas mkn...

pose lagi ye..... sedang elok rasanya.. x manis sgt


kat bawah nie sy kasi resepinya....

tepung pulut 2cwn
air daun pandan 11/2cwn
air kapur 1/2 sudu teh
sedikit garam
kesemua bahan di atas uli sampai mnjadi doh

-panaskan air sampai mendidih
-tepung tadi di gentel sbesar guli n dtengahnya di penyek sikit -masukkn kedalam air mndidih bila tepung tue timbul angkat.....

inti
-kelapa parut
-air 1 gelas
-gula nisan/gula merah 125gm
-daun pandan simpul

rebus kesemua bhn sampai kering...
bila dah kering angkat cmpurkan bersama doh yg telah dmasak tadi.....

selamat mencube...