Isnin, 27 Jun 2011

POPIA HORLICK LAGI.....

itu hari buat popia horlick skejap je hbis....
bila tgok hubby n anak2 laju je mkn, tu yg teringin nak buat lagi....
jadi hari ni.... sy cube selit2kan masa yg ade tuk buat popia horlick
 ... maka terhasillah popia horlick.... 
masa buat mak aiii lama bebenor.....
p masa mkn sekejap je dah hbis..... heheeeee
bahan2 die pun senang je... mana2 kdai pun rasanya ade...
apa yg kite perlukan hanyalah...

kulit popia
bancuhan sedikit tepung.. tuk gam kan die
gula icing
horliks
minyak tuk mnggoreng

mule2 kita gulung macam kat atas tu....

pnhujungnya kita tampal la ngan tepung yg dah dibancuh 
supaya x tebuka bila goreng

lpas tu potong serong.... terpulang lah nak potong brp inci..
ikut suka masing2....

lpas tu dlm minyak yg panas kita goreng sama ini popia......


lpas goreng angkat lapik la dgn kertas tisu...
kang berminyak lak popia tue.....



lpas minyak dah xde.... masuk dlm bekas lain ye....
terpulang nak tggu sejuk atau suam2 kuku baru letak gula icing n horlick
mcm sy ..... sy letak masa suam2 kuku.....
supaya horlick tu lekat kat popia...

lpas tu amik pnapis kita masukkan gula icing n horlick
terpulang la nak ltak banyak mana......

selepas dah ayak gila icing ngan horlick..
mcm ni la rupanya....

 lpas tu sebatikan la.....
kalau x sebatikan x rata pulak.... heheeee 

bila dah settle masuk la bekas kedap udara.......

dah blh mkn daaaaa.....
nie semalam punya buat....
hari ni baru leh update..
smlm ngah2 update mata ngantuk....
heheeeeee

Selasa, 21 Jun 2011

BENGKANG JAGUNG


bingka jagung ku hangus,,,,,
abaikan yg hangus tue....
yg penting rasanya sgt lazat
hubby n anak2 semua suke.....
dulu kalau teringin beli..
beli pun kadang xde yg sedap...
kdg2 dpt yg keras...
yg nie memang sedap...


 nie lah padahnya bila potong waktu masih panas....
sbnarnya utk mndapat potongan yg cantik...
kita kena tggu dulu bingka tu btul2 sejuk...
baru la cantik potongannya,...
ok lah resepi sy tulis kat bawah nie
 selamat mencuba...

resepi

Bahan2
1 cawan susu cair
1 1/2 cawan air
2 biji telur ayam
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kastad
1 tin jagung krim dalam tin
3/4 cawan gula
3 s/b butter/majerin cair

Cara2
1. Panaskan oven 180'C dan sapukan minyak loyang 8 inci X 8 inci atau loyang bulat 8 inci.
2. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau rata.
3. Tuangkan bahan dalam loyang dan bakar selama 1 jam.
4. Sejukkan dan potong untuk hidangan minum petang.

Isnin, 20 Jun 2011

POPIA HORLICK

nie buat smlam punya.... nak pegi umah freinds fb...
nak bawak la sbgai buah tgn...
popia ni sgt sedap dmkn... kerangupannya tserlah..
dan tdk lah manis sgt....
sesuai dbuat sbgai snek sampingan
mkn bila menonton tv...
atau melayari internet......
sedar2 je bekas dah kosong.. heheeee


mmmmmmmmmm mcm nak bisnes nie pun blh juge..
agak2 ade x org nak beli..
pose dah dekat...
x lama lagi nak raya...
kalau hari raya biasa kuih2 mcm nie yg cepat hbis..
mmm btul x??
ok lah resepi sy letak kat bawah nie...
x rugi mencuba...
semudah ABC...
heheeee

bhn2
-kulit popia
-icing sugar
-horlicks

cara:potong 4 segi sekeping kulit popia.
-gulungkn kulit popia pastu lekatkn ...pelekat bancuh tepung ngan air sedikit...
-guntingkan serong2 lam 2 inci
-panaskn minyak..siap digrg..
-biarkn suam taburkan gula icing dan horlicks...siap

Rabu, 15 Jun 2011

NORA ELENA OH ELENA

Ehsan google

skarang ramai sgt ngah gila ngan citer nora elena....
sy lak kdg2 je dpt tgok..kdg2 x dpt tgok...
 maklum la cerita nie dimainkan waktu magrib
bnyak juge yg trtggal....
nak2 kalau hubby ade kat umah memang sy x dpt nak layan la citer nie....
slpas solat magrib baru cik hubby kasi on tv..
heheeee......  org yg suke nora elena nie...
suke pada ceritanya ke... pelakonnya...???
ade org trgila2kan seth tan yg cool......
ade org geram dgn elena yg sombong...
huhuuuuuu.......
p katanya mnggu nie last kan nora elena...??
apa jadi pada nora elena ek???

ehsan google

pasangan yg digila2 org ramai
p suke sgt tgok seth tan yg dlakon oleh Aaron aziz...
nak2 masa balik dari cameron..
senyum sendiri bila melihat keletahnya...
sweeeeeeettttttt
hihiiiii

ehsan google



FENING....FENING,,...

as salam... selamat pagi... rasanya dah lama x beblog...
kesihatan x menentu... rasa nak pitam, pening2, loya2...
x tau apa penyakitnya......
ingat darah rendah.. buat check up normal..
tekanan darah xde masalah...
p apa masalahnya???
huhuuuuuu.... anak tekak rasa mual2... terungin nak mkn buah je...
balik dari baru pahat itu hari... kepala sakit..
pening... muntah2.... huhuuuuu
tekak loya semacam jew...
nak kata petnem....
mmmmmmmm mustahil,.. dah dua kali check.... 
hasilnya negetif...
harap2 xde la penyakit yg series...

gambar ehsan google



Ahad, 5 Jun 2011

UWAAAAAA,...AAA..AAAA

Huhuuuuu...uuuuuuuhuuuuuu...
knp la facebook xleh bukak...
bukak blh p kosong.. xde apa2....
mcmne nak baca kalau dah kosong....
uwwwaaaaa......
rindu kat kawan2.....
heheeeee.....
rindu ngan masakan kawan2...
dah bnyak hari dah ketinggalan....
uhuksss.....

 ehsan pak cik google

kan dah ckp ngah sedih nie......
apa la citer kawan2 ye....
ngah masak apa la tue....
heheeeee....

 ehsan pak cik google

grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr,..........
marah pun ade ... gerammmmmm pun ade.....
uhuks...



Khamis, 2 Jun 2011

ASSAM GUPPAL


Haaaa pernah mkn x kuih tue....
biasa org pantai timur memang suke mkn kuih tue...
kalau bulan pose ramai yg jual...
rasanya sgt sedap..
kenyal2 lemak2 manis.....
heheeee ayat x blh blah.....
dulu masa kecik2... selalu beli kat jiran sebelah umah...
sedap die buat.... 
p skrg jiran sbelah umah tu dah meninggal...
al-fatihah tuk arwah....

resepinya sy tulis kat bawah nie ye...
kalau ade yg nak cube... cube la.....

500gm sagu
1 biji kelapa (3cawan santan)
1 sudu besar halba
2 ulas bwg merah di hiris
2cm halia dihiris
1 cawan kacang hijau
1 cawan gula

cara2nya

- kacang hijau di rebus empuk
- bila agak kering masukkan gula dan kacau sebati... 
biar betul2 kering
- tutup api dan biarkan sejuk
- bulat2kan inti kacang hijau dan ketepikan
- sagu drendam dan toskan
- siram dgn air panas dan kacau rata
- kepalkan sagu dan masukkn inti kacang hijau tadi
- letakkn dlm kukusan lebih kurang 20 minit...
kukus sagu yg telah diletak inti hingga masak
- masakkn santan dgn halia dan halba
oh ya jgn lupa masukkan bawang merah skali ye...
- masak dgn api perlahan hingga mndidih...
- lpas tue masukkan sagu yg telah dkukus tadi dan masak sbentar..
- angkat sedia tuk dhidang....

selamat mencuba....