dah x payah p nasi kandar lagi....
buat sendiri pun sedap juga......
resepi ni dari kawan fb kak kierah....
resepi asal die buat drpd daging... tapi sy tukar kpd ikan tongkol
sbb daging xde...
walaupun mngguna ikan tongkol rsanya x kalah hebat jugak
mkn betambah2.... anak2 pun suke...
cik hubby jgn ckp la... die memang suke
kat bawawh nie sy kongsikan resepi...
nak pakai ayam pun blh..... daging sudah semestinya lagi sedap
bahan-bahan:
ikan tongkol... di kukus terlebih dahulu n toskan (sy kukus dgn asam keping)
800 ml air
100ml minyak masak
3 sudu mkn rempah kari ikan
2 sudu makan cili kisar
1 sudu mkn rempah kurma
1 sudu mkn kicap pekat... (tp sy buh lebih n tambah kicap manis sikit)
daun bwg n daun sup dipotong dlm 2 cm
cili merah hiris menyerong
garam secukup rasa
bahan a:
5 biji bawang besar(dihiris halus)
2 biji tomato (dihiris halus)
2.5cm halia (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar
cara:
1. Panaskan myk, tumis bahan a hingga kekuningan.
2. masukkan rempah kari, kurma, cili kisar, apabila garing tuangkan air, n ikan, trambah air jika perlu.
3. bila kuahnya pekat bubuh kicapn garam.
4. last masukkan daun sup n daun bawang. kacau n angkat hiaskan cili merah.
ikan tongkol... di kukus terlebih dahulu n toskan (sy kukus dgn asam keping)
800 ml air
100ml minyak masak
3 sudu mkn rempah kari ikan
2 sudu makan cili kisar
1 sudu mkn rempah kurma
1 sudu mkn kicap pekat... (tp sy buh lebih n tambah kicap manis sikit)
daun bwg n daun sup dipotong dlm 2 cm
cili merah hiris menyerong
garam secukup rasa
bahan a:
5 biji bawang besar(dihiris halus)
2 biji tomato (dihiris halus)
2.5cm halia (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar
cara:
1. Panaskan myk, tumis bahan a hingga kekuningan.
2. masukkan rempah kari, kurma, cili kisar, apabila garing tuangkan air, n ikan, trambah air jika perlu.
3. bila kuahnya pekat bubuh kicapn garam.
4. last masukkan daun sup n daun bawang. kacau n angkat hiaskan cili merah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan