Isnin, 18 Julai 2011

KARI IKAN..... (TANPA SANTAN)

kari ni peberet suami...
 dulu mula2 kawen melilau mncari resepi kari
heheee last2 tgok kat belakang plastik tu je.....
hrmmmm rasa pun xla teruk sgt....
blh la rasa die.... hubby ade bagitau ...kalau kari mamak xde santan
cube la buat.... hrmmmmmmm
setiap kali mkn kat mamk sy mesti prhati apa yg ade kat dlm tu
mesti rasa apa yg die ltak.....
balik umah cube la buat....
hrmmmm blh tahan....
sedap la juge......
p yg ay nak kongsi resepi ni memang sedap bagi anak tekak kami sekuarga la....
anak tekak org lain sy x tau la......
kalau nk cube.... blh la buat.....
kalau xnak cube sila abaikan resepi ni......

ikan selepas dibasuh bersih2 toskan jap....
lpas tu perap dgn buah tomato masak dan asam jawa....

nie tumis sampai pecah minyak...
biasa sy masak rempah2 tu dgn api prlahan je....
lpas pecah minyak... sy ltak sikt je air...
pastu masak lagi sampai pecah minyak...
lpas tu ulang lagi p letak air sikiiiiit je tau...
masak la sampai pecah minyak lagi......

bila dah pecah minyak bau pun dah semerbak...
hrmmmm letak la air.......
nie ekoq dia.....

nie kepala die.....
besar gedabak ikan nie....

taraaaaaa dah leh mkn dah......


posing lagi......

resepinya 

bhn perap ikan.....
-1 atau 2 biji tomato masak
-asam jawa....

bhn tumis...
-5biji bawang merah.. dimayang halus
-1 sudu halba campur...
-daun kari
-cili hijau

bahan kisar.....
-bawang besar
-bawang putih
-halia

bahan rempah.....
-rempah kari
-serbuk cili
-serbuk jintan manis
-serbuk jintan putih
-serbuk kunyit
-serbuk ketumbar
-bancuhkan kesemua renpah dgn air sampai sebati

bhn lain.....
tomato,asam jawa, bendi, cili hijau, garam, daun kari n air

cara2nya
-panaskn minyak
tumis bhn tumis hingga naik bau dn goreng skali dgn bendi...
bila bendi brubah colour atau sedikit layu....
angkat dn ktepikan bndi tu...
-masukkn bhn kisar
tumis sapai pecah minyak.....
-masukkn bhn rempah yg telah dgaul sbati tadi
masak sampai pecah minyak
-masukkn air
dan didihkn
bila dah mndidih masukkn semua bhn
serta bendi yg tlah dgoreng tadi.....
lpas tu masukkn ikan..... rasa la secukup rasa
sesedap selera masing2.....

katakan ikan da hbis tggal kuah je....
kuah tu jgn buang beli udang.....
goreng jap udg tu dgn bwg putih, hlia, bwg besar, serbuk kunyit
angkat masukkn dlm kuah lbihan tadi pun sedappppp




PANCAKE PISANG

pagi ni bekpes ngan pancake nie la....
jadi omputih jap.... p ade air kopi heheheee
sedap mkn panas2......
air kopi tue mabeles..... heheree jgn pndang pd rupa 
yg hitam......

yg ni cube letak eskrim ngan madu....
hrmmmmmm rasa nya leh tahan.......


resepi

Bahan-bahan
150g tepung gandum
80ml susu segar
11/2 sk baking powder
1-2 sudu makan gula 
1 biji telur size M
1 biji pisang (100g) - lenyek halus
1 sudu makan butter cair
secubit garam
Cara-cara
Pukul telur hingga sebati 
 Kemudian masukkan susu segar. Kacau sebati.
Ayak tepung, garam dan juga baking powder. 
Masukkan ke dalam adunan telur. Gaul sebati.
Last sekali masukkan butter cair dan juga pisang lenyek. 
sbatikan jadi lembut....Biarkan sebentar dalam 10-15min. Panaskan kuali non stick. 
Lengser butter sedikit 
Tuang sesenduk adunan pancake dan masak hingga timbul lubang dan terbalikkan. biarkan sekejap masak dan angkat.
Hidangkan dengan honey, butter atau apa sahaja jem pilihan

Ahad, 17 Julai 2011

PUCUK UBI GORENG

mmmmmmm pertama kali mkn pucuk ubi goreng...
rasanya memang sedapp.. mabeles....
rangup.. pedas... mkn ngan nasi panas2 
dah x pandang lauk lain dah....

nie la rupanya
org kata jgn pandang pada rupa.....

mabeles....

resepinya kat bawah nie ye....
sila2 lah kalau nk mncube....
sy pun amik resepi dari kawan fb juga... 
terima kasih kak zue... sedap sgt
sy copy n paste ye kak zue....
harap kak zue x marah...


bhan2

pucuk ubi..basuh dan keringkan dlu...
cili api seringgit
bwng beso 2 labu
bwng kecik 3 ulas
ikan bilis 2 rngt
belacan
minyak msak secukupnye

care

pucuk ubi di potong kecik2
blender @ tumbuk kesemua bahan.letak minyak dalam kuali..tumis bahan tdi hingge garing..pastu masukkn pucuk ubi tad,gula dan garam.bile nampak agak2 kering masukkan minyak lagi..hinnge le seterusnye.masak hingge pucuk ubi menjadi garing..

***jngn letak air
***resepi ni gune bnyk minyak tauuu
***tahan lame..sesuai untuk sape2 nak gi mekah
***makan ngan nasi panas mesti bulu kening terangkat...ekeke
bab kata puan empunya resepi......


Khamis, 30 Jun 2011

CUCUR IKAN

wahhhhhhh hari nie dari pagi sampai ptg hujan....
pagi tadi kuar jap... walaupun perasaan malas nak kuar tu ada..
maklumlaaaa kalau hujan2 sedap dok umah..... heheeee
             adoiiii sampai umah perut lapo...
lapo gile.... mmmm x tahu nak mkn apa....
bukak freezer tgok de anak ikan bilis ...
mmmmmm nie dah blh buat cucur bilis nie...
teringat la resepi salah sorg kawan fb.....
tapi sy x ikut btul2 yg che kiah buat
sbb nanti anak2 x mkn lak kalau letak cili....

ni bhn2 yg sy guna.....
isi ikan yg dtumbuk lumat, isi ikan yg dihiris2
n carrot yg dsagat
kalau letak daun bawang atau kucai
laaaaggggggiiiiii sedap
p sy malas nak p belakang sbb hujan...


nie lak serbuk kunyit n jintan manis...
sedikit garam

selpas dah masukkn tepung...
serbuk kunyit, jintan manis n garam gaul sebati...
lpas tu masukkn isi ikan n carrot

gaul sebati...
n goreng mcm goreng cekodok tue.....

taraaaaa dah siap.... p warna x brp menarik
sbb isi dlm xde colour....
kalau ade wrna hijau merah mesti cantik...

nk mkn ngan sos pun sedap

ni cicah sos n mayonis....
p hubby x brp gemar cekodok nie......
hihiiiii
mmmmmmm terima kasih che kiah atas resepinya...

Ni la resepi asalnya....

isi ikan
tepung gandunm
bawang besar
daun bawang
kucai & tauge blh juga di masukkan
cili hijau
cili merah
kunyit
serbuk jintan manis

air garam

campur semua gaul rata dan bancuh dengan air garam sedikit demi sedikit untuk mendapat adunan cucur yang sesuai untuk di goreng. enak di makan bersama nasi atau di jamah begitu saja di gandingkan dengan mayonese dan sos cili


Rabu, 29 Jun 2011

AYAM PANGGANG SERAI

heheeeee hari ni kita mkn ayam panggang lagi....
mmmmmmm rasa blh thn... sedap.. resepi ni pun skodeng kat kwn fb ...
terima kasih kak imah... sbb kongsi resepi
nie sebelum panggang..... perap dulu
sy perap semalamn.... heheeee

biar rasa bhan2 die tu

tak blh mkn lagi nie....
lom masak

jeng jeng dah masak....
mmmmmm harum.....

yummmi....
sedapppp

ok resepinya disini ye
ayam 1/2 ekor
serai 3 btg
halia 2inci
bawang putih 6 ulas
semua bhn dikisar ... 

lada hitam 2sdb
madu 2sdb
sos tiram 3db
dan sedikit garam
semua bhn dicampur sebati dgn ayam 
dan dprep 2 3 jam atau ikut suke la...
lagi lama lagi sedap

bhn sampingan lai
carrot
kentang
bawang besar
bhn2 diatas pun perap juga ye

panaskn oven dan selit butter kat celah2 ayam tue
bakar suhu 180 selama 1 jam
atau shingga ayam masak

setiap 15 ke 20 minit jirus lebihan perapan keatas ayam tadi




Selasa, 28 Jun 2011

AYAM BAKAR MAYONIS..

hari nie kami sekuarga mnjamu ayam bakar nie...
mmmmmm sedapnya x terkata...
ade rasa lada hitam...
lemak2 manis....
resepi nia dapat dari kawan fb
kak naiemah zainuddin  namanya..
mnnnmmm... memang mnyelerakan....
terima kasih kak bagi resepi... buat nya memang mudah sgt
semudah a b c.....
nie masih dlm oven

harumnya semerbak... satu rumah bau
wangi....

posing lagi

nyum...nyum....

jemput mkn semua.....
x rugi mncube... memang sedap

oooo resepinya disini ye....
kak imah sy copy resepinya yeeee...


Bahan2

ayam 1/2 @ kepak ,paha -ikut suka

2 sb sos tiram

1 sb lada hitam-tumbuk

1 inci halia-tumbuk

4 ulas bwg putih-tumbuk

2 sb kicap manis

1 kiub ayam

2 sb mayonis

cara2

-perap dgn semua bhn diatas selama 1 jam @ lebih..ikut suka..

-bakar selam 1 jam dgn suhu 180 darjah..



selamat mencube.....

ROTI INTI SARDIN

resepi ni dah lama dah..
masa tue tgok shila rusly.. dekat ketuk2 ramadhan
mula2 takut juga masa buat tue.. takut serap minyak...
p sy xde la ikut btul2 cam shila rusly tu...
sbb sy buat apa yg ade kat umah...
dan rasa pedas kena kurangkan...
ye la anak2 masih kecik nak mkn...
kalau pedas anak2 x mkn lak....
bukan anak2 je suke....
abahnya pun suke....
nie dah jadi menu dah dlm kuarga
kalu x mkn pagi... buat tuk mkn ptg....
kdg2 ngah2 mlm pun buat juge......

bahan2 yg dperlukan.. mudah je.. blh didapati dmana2 kedai...
dan kos pun rendah... mkn pun sedap...
kita hanya perlukan

roti gardenia
sardin
bawang besar dimayang halus
cili besar dimayang halus
bancuhan tepung @ telur tuk gam kn die

mula2 kita potong bahagian tepi roti tu...
supaya kemas n cantik..
yg potong tepi tu jgn buang ... membazir lak..
kita celup telur lpas tu goreng mkn ngan sos sedapp.

lepas tu kita gelek2 kan kat ats roti tu...
supaya jadi nipis n padat....
nanti nak goreng xde la minyak masuk dlm roti tu...

masukkan inti ...
terpulang la nak inti sardin ke... ayam ke..
kita buat die....


lpas dah masukkn inti gulung la kemas2...
lpas tu gam la yg mana de nganga tue.. supaya inti x kuar bila goreng 
nanti..... bahagian tepi nak cantik tekap la ngan garpu...
kalau malas xyah tekap2.... gam je....

nie la sebahagian yg dah siap....

layan gambo je....

lpas tu panaskan minyak ....
minyak biar banyak tau....
goreng la dgn api yg agak2 perlahan...
jgn perlahan sgt.. agak2 la apinya

nie dah siap goreng.... 
dah blh mkn dah...

sila2... jemput2.....
heheeeee kdg2 sy buat banyak2.. masuk bekas.. masuk peti ais..
sok pagi goreng je.....
x yah susah2 kan diri.. heheeee