Selasa, 6 Disember 2011

TEPUNG PELITA

Dah lama teringin nak makn tepung pelita...
resepi pun dah lama dlm simpanan.... cuma masa nak menerai je lom seru

tapi hari ni terjadi gak tepung pelita....
kalau kawan fb x mintak resepi tadi....
mesti sy pun x buat2 lagi.....
heheeee sebb gara2 terliur...... cpat2 try test buat
nasib baik kat depan umah banyak daun pisang.....
leh la cube....
teringat masa dulu2 kat kampung
kalau bulan puasa memang ramai yg jual ni....
selalu beli je.... kalau beli mesti cepat2 simpan peti....
sebb makan sejuk2 baru sedapppp.....


heheeeee gambar x cantik pun nak masuk blog....
xpe lah sekurang2nya sy mencuba......
memang sy akui.... sy x pandai nak buat sampan tu
mcm2 cara sy buat sampai ubat steple pun habis.....
dah siap buat... masa nak curah air gula tu bocor pulak.... 
hrm,mmmmmm banyak btul dugaaan nak buat kuih ni
tapi dgn nekad nak brkongsi resepi trg style
sy beranikan diri gak tuk buat kuih ni......
hrmmmmm walaupun rupa x cantik... tapi rasa sgt sedap....
kalau kat trg kuih ni xde warna hijau....
semua putih dan dcampur air gula.....
 resepinya sy tipe kat bawah ni...
bagi sape2 nak mncube silakan....

RESEPI
1 cawan tepung beras
43/4 cawan santan dari sebiji kelapa
1/2 sudu kecil garam
daun pisang secukupnya dan dilayurkan atas api
supaya senang nak membentuk

 utk air gula
170g gula pasir
140g air
daun pandan simpul

CARA2

---- masak air gula dahulu 
kemudian masukkn daun pandan yg disimpul
bila gula dah cair angkat dan sejukkan

---- daun pisang dijadikan sampan
------ tepung beras, santan dan garam digaul sebati dan tapis
------ masak diatas dapur skjap je hingga masak
---- masukkn 2 sudu air gula atau lbih kalau suka manis kedalam sampan tadi
------ kemudian masukkn pula adunan tepung tadi memenuhi 1/2 paras daun pisang yg dibuat sampan tu
----- susun sampan tadi kdalam pngukus yg telah dipanaskn dan kukus shingga masak....

selamat mebncuba





Tiada ulasan:

Catat Ulasan